Zelfbeeld
Je zelfbeeld is de manier waarop je naar jezelf kijkt. Een zelfbeeld ontstaat o.a. door wat je hebt meegemaakt, door b.v. wat anderen over je zeggen en door het voorbeeld dat je hebt gekregen van je ouders (hebben je ouders wel of geen zelfvertrouwen). Zowel positieve en negatieve ervaringen vormen dit zelfbeeld. Een zelfbeeld is dus de manier waarop je over jezelf denkt en naar jezelf kijkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt.
Je zelfbeeld heeft ook een grote invloed op je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt en dat je jezelf de moeite waard vindt. Eigenliefde en eigenwaarde zijn ook belangrijke onderdelen van je zelfbeeld.
Een negatief zelfbeeld herken je b.v. aan:
- het vaak vergelijken met anderen,
- zich de mindere voelen,
- streng zijn voor zichzelf,
- de lat vaak (te) hoog leggen,
- twijfelen aan zichzelf
- zichzelf omlaag halen enzovoort.
Het belang van een positief zelfbeeld
Wanneer jij jezelf minderwaardig voelt, zal je ernaar gaan handelen. Wie weinig zelfvertrouwen heeft, heeft een grotere kans om faalangst te ontwikkelen met als gevolg dat je minder goed presteert en misschien wel meer onvoldoendes haalt dan nodig is. Zo kom je ook vaak in een negatieve spiraal terecht, waar je moeilijk uitkomt. Je hebt dan ook steeds minder positieve ervaringen en dan wordt het zelfs een neerwaartse spiraal.
Als je happy bent met jezelf, straal je zelfvertrouwen uit. Hierdoor voel je je beter en gáán dingen makkelijker.
Tijdens de consulten gaan we op zoek naar de oorzaken van je lage zelfbeeld, krijg je inzichten waardoor het steeds duidelijker herkenbaar wordt. Daardoor kun je met behulp van de tools en handvatten je zelfbeeld laten groeien. Zo kun jij toewerken naar een positief zelfbeeld en je in je kracht kunt gaan staan ♡